De zwaartekracht is de kracht waardoor een planeet voorwerpen naar zijn middelpunt trekt. De zwaartekracht houdt alle planeten in een baan rond de zon.
Wat doet de zwaartekracht nog meer?
Waarom land je op de grond als je omhoog springt in plaats van dat je de ruimte in zweeft? Waarom vallen dingen naar beneden als je ze gooit of laat vallen? Het antwoord is zwaartekracht: een onzichtbare kracht die voorwerpen naar elkaar toe trekt. De zwaartekracht van de aarde zorgt ervoor dat je op de grond blijft en dat dingen vallen.
Alles wat massa heeft, heeft ook zwaartekracht. Voorwerpen met meer massa hebben meer zwaartekracht. De zwaartekracht wordt ook zwakker naarmate je verder weg staat. Dus hoe dichter voorwerpen bij elkaar staan, hoe sterker hun zwaartekracht is.
De zwaartekracht van de aarde komt van al haar massa. Al haar massa oefent een gecombineerde zwaartekracht uit op alle massa in je lichaam. Dat geeft je gewicht. En als je op een planeet zou zijn met minder massa dan de aarde, zou je minder wegen dan hier.
Je oefent dezelfde zwaartekracht uit op de Aarde als zij op jou. Maar omdat de aarde zo veel zwaarder is dan jij, heeft jouw kracht niet echt een effect op onze planeet.
Zwaartekracht in ons heelal
De zwaartekracht houdt de planeten in een baan om de zon en de maan in een baan om de aarde. De zwaartekracht van de maan trekt de zeeën naar zich toe, waardoor de getijden ontstaan. De zwaartekracht creëert sterren en planeten door het materiaal waaruit ze zijn opgebouwd samen te trekken.
De zwaartekracht oefent niet alleen invloed uit op de massa, maar ook op het licht. Albert Einstein ontdekte dit principe. Als je met een zaklamp naar boven schijnt, wordt het licht onmerkbaar roder doordat de zwaartekracht er aan trekt. Je kunt de verandering niet met je ogen zien, maar wetenschappers kunnen het meten.
Zwarte gaten hebben zoveel massa in zo’n klein volume dat hun zwaartekracht sterk genoeg is om alles, zelfs licht, te verhinderen te ontsnappen.